Rookmelders

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen.
Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden.

Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook.
Het invoeren van deze nieuwe regel heeft als doel het redden van levens.
Alle bouwlagen van een woning dienen te zijn voorzien van een rookmelder. Daarnaast moeten ook gesloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder.

De rookmelder plicht geldt al jaren in nieuwbouw woning. Vreemd eigenlijk, want brand maakt geen onderscheid tussen nieuwbouw en bestaande bouw. De meeste slachtoffers vallen ‘s nachts door het inademen van rook. Het is namelijk zo dat je reuk tijdens slaap niet werkt.
Daarom is het uitrusten van je woning met voldoende rookmelders belangrijk. De rookmelders detecteren de rook wel en zullen je alarmeren. Je gehoor werkt namelijk nog perfect wanneer je slaapt.

Het is nu duidelijk dat rookmelders verplicht worden voor iedere woning, maar welke melders zijn geschikt? Hiervoor zijn een aantal functies belangrijk. Zo kan een melder op 230v werken, maar ook op batterij. Ook een koppelfunctie behoord tot de mogelijkheden. Een koppelfunctie zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij een alarm. Verder kan er ook gekozen worden voor een meldkamerkoppeling. Op die manier kunt u gealarmeerd worden wanneer het écht nodig is.
Mocht u een advies op maat willen, neem dan contact met ons op!